#BYOD

 

ICT: geen eiland op zich

 

Onze maatschappij is een wereld geworden van smartphones, apps, virtual

reality, fake of real news, en een constante stroom aan informatie, waar

iedereen met iedereen in contact is. Wie de digitale trein mist, dreigt achterop

te hinken. Een eigentijdse school heeft dus uitgebreid aandacht voor de rol van

het digitale in de maatschappij en hoe daar verstandig mee om te gaan.

 

Daarom voorziet onze school in het eerste jaar in een vak Mediawijs, waar we heel gericht focussen op digitale vaardigheden, wijs omgaan met allerhande media en pure kennis van ICT. Maar net zoals dat in de maatschappij zelf ook het geval is, is ICT al lang geen vak op zich meer. Je gebruikt ICT ook voor persoonlijke zaken, om in contact te staan met je vrienden en school, voor je studie of huiswerk en voor alle andere vakken van het lesaanbod.

 

We zetten daarom ook uitvoerig in op BYOD (Bring Your own Device): elke leerling van het eerste jaar zal vanaf volgend schooljaar werken met een pen device (dat is een laptop met digitale pen). Op die manier zullen de vele digitale vaardigheden in verschillende lessen zo goed mogelijk toegepast en dus ingeoefend worden. Leerlingen nemen zo zéér praktijkgericht belangrijke stappen richting digitale geletterdheid. Dankzij een zorgbeleid op maat van de leerling én de vele mogelijkheden via verschillende tools, kan dat in een persoonlijk, en dus haalbaar tempo.

 

Zo wordt ICT voor onze leerlingen geen trukendoos voor wereldvreemde nerds, maar een vanzelfsprekende en aangename vaardigheid, waarmee ze gewapend de maatschappij met steeds grotere digitale verwachtingen en uitdagingen aankunnen. Voor concrete en correcte informatie (afspraken en aankoop) wachten we de communicatie van de overheid af (cfr. Digisprong).

180526_072.jpg