#sterkintalen

TALEN.jpg
 
In onze taallessen bieden we de leerlingen eerst een solide basis die ze daarna geleidelijk meer en meer kunnen toepassen in de hogere jaren.
 
In het eerste jaar krijgt iedereen sowieso Nederlands, Frans en Engels. Wie daarvoor kiest kan ook geschiedenis in het Engels (CLIL) volgen. 
 
In het tweede jaar komt daar nog het luik B.O. Moderne Talen bij in de basisoptie Moderne Talen en wetenschappen. 
 
In het vierde jaar staat ook Duits op het programma en in het zesde jaar  Economie-Moderne Talen krijgen de leerlingen ook Spaans.
Leerlingen die op uitwisseling gaan, krijgen ook steeds een initiatie in de taal van dat land (Italiaans, Zweeds, Grieks...).
 
In de taallessen staan de vier vaardigheden centraal: spreken, luisteren, schrijven en lezen. De oefeningen en taaltaken die de leerlingen krijgen evolueren mee in moeilijkheidsgraad. Gaandeweg wordt het lesmateriaal dus ook meer en meer authentiek, zoals bijvoorbeeld teksten uit buitenlandse kranten, luisteroefeningen met verschillende regionale varianten, enz…
 
Vanaf het vierde jaar bieden allerlei uitwisselingsprogramma's onze leerlingen de mogelijkheid met leeftijdsgenoten uit anderen landen in contact te komen. Op die manier kunnen ze hun talen ook in de praktijk toepassen.    
 
De school staat ook open voor leerlingen die in het buitenland wonen en een jaar - of een kortere periode - in ons land willen studeren. Dit onder andere via de organisatie AFS. Dat is niet alleen voor de AFS-leerlingen een heel avontuur, maar het bezorgt ook onze leerlingen een interessante cultuur-/taalervaring en leidt vaak tot verre – maar daarom niet minder sterke – vriendschappen
 
OLYFRAN: Vlaamse Olympiade van het Frans
 
We organiseren voor onze tweedejaars Olyfran Cadet, de Vlaamse Olympiade van het Frans voor de eerste graad. De wedstrijd bestaat uit twee ronden die telkens op school plaatsvinden. De startronde omvat 50 meerkeuzevragen die de leerlingen online oplossen. Bij de finaleronde, waarbij alle leerlingen opnieuw deelnemen aangezien er geen selectie is tussen beide ronden, krijgen de leerlingen opnieuw 50 meerkeuzevragen online voorgeschoteld waaronder 5 vragen algemene kennis over Frankrijk en de Francofone wereld. De beste leerlingen kunnen mooie prijzen in de wacht slepen zoals taalstages, tickets voor Pairi Daiza, GSM-laders, cinématickets, …
 
In de derde graad bestaat Olyfran al langer onder de naam Olyfran-MAX. Onze leerlingen van de richtingen Moderne Talen kunnen hun kennis toetsen aan de hand van 100 meerkeuzevragen tijdens een eerste ronde op school. De tweede ronde is voor een select groepje uitverkorenen die hun mondelinge taalvaardigheid mogen bewijzen voor een jury in Diepenbeek.